Köşebent Demirler Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde, köşebent uygulaması paslanmaz çelikten üretilen demirlerin birleştirilmesin de kullanılan bir parçadır. Köşebentler, 90° lik açıda bükülüp paslanmaz malzemesine verilen isim olarak bilinmektedir. Üretim aşamasında öncelikle belirlenen kalitedeki malzeme hurda ve ham maddeler ark ocağında eritilerek, paslanmaz kütüklere dökülür. Köşebent parçaların elde edilebilmesi için çeşitli kalıplardan geçirilerek, istenilen uzunluklarda kesilmektedir.
Köşebent demirleri, iki ayrı demirin birleşimini sağlayarak bir bütünlük elde etmektedir. Köşebentler oldukça dayanıklı ve kolay kullanılabilmektedir. Bu durum da köşebentlerin birçok sektörde tercih edilmesine olanak sağlamaktadır.
Köşebent Demirin Özellikleri Nedir?
- Görünüm bakımından L şekline benzetilmektedir. Bu sayede bağlantı işlemi sırasında kolayca ekleme ve kaynak yapılabilmektedir.
- Dayanıklı yapıya sahiptir.
- Uzun süreli kullanım açısından uygundur.
- Paslanmaz özelliği sayesinde elektronik cihazlarda da kullanımı mevcuttur.
- Üretilen köşebentlerin kenar ölçüleri genellikle 40x40, 50x50 olmaktadır.
- Köşebent kalınlıkları kenar ölçüleriyle aynı olmaktadır. Örneğin 40x40 kenar ölçüsü için 4mm kalınlığı kullanılır. Genellikle 1mm daha ince olan kalınlık yani 40x40x3mm olan tercih edilir.
- Üretimi yapılan köşebentler 304 veya 316 kalitede üretilirken, bu kalite dışında ki üretimi sac imalatından yapılmaktadır.
Köşebentlerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Köşebentler hem korozyon hem de mekanik dayanıklılığı sayesinde birçok sektörde ön plana çıkmaktadır. Bu sektörleri maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Endüstri sektöründe oluşturulan yapılarda kullanılmaktadır.
- Mimarlık alanında, tasarımların demir bağlantılarını sağlar.
- İmalat ve inşaat sektörüne, destek vererek bağlantı kurmak amacıyla tercih edilmektedir.
- Makine imalatında, makine ana gövdesi olarak bilinen makine şasesi profillerinin arasında dayanıklılık sağlamaktadır.
- Gemi sanayisinde, 316 kalitedeki köşebentler yüksek korozyon dayanıklılığı ile sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Genellikle gemi iskelelerindeki taşıyıcı kolonlara desteklemek amacıyla kullanılmaktadır.
- Gıda sanayisinde, kullanılan kazan ve depoların destekleyici alanlarında kullanılmaktadır.
- Kimya sanayi, Mutfak sektörü, Otomotiv sektörü, petrokimya sektörlerinde de kullanılmaktadır.
Kısacası köşebentler paslanmaz yapıda levhaların kıvrılmasıyla üretilmektedir. Bu ürünler de hurdalara yüksek ısı verilerek istenilen şekil elde edilmektedir. Yüzey yapısı mat görünümde olan köşebentlerin her iki kenarı birbirine eşit olmaktadır. Bilindiği üzere yüksek korozyon direncine sahip, köşebentleri kendini bu şekilde koruyan, onaran ve kalıcı bir metal olarak belirtmek mümkündür.